Steg framåt i Samordningsförbundets verksamhet 2019
Vid Samordningsförbudets styrelsemöte den 18 mars 2020 behandlades årsredovisningen för 2019. Samordningsförbundets verksamhet tagit stora steg framåt under 2019. Några exempel på detta:
- Förbundet har drivit tre Resursteam, ett i varje kommun. Teamen är multikompetenta och består av medarbetare från alla medlemsparter. Resursteamen har utvärderats och visar goda resultat.
- Projektet SAMRE, som riktade sig till sjukskrivna utan sjukpenning, har genomfört sitt sista projektår. Resultatet från projektet är bland annat att en SAMRE-modell tagits fram och gemensam lokal överenskommelse tecknats mellan samordningsförbundets medlemsparter.
- Insatsen HOPPET som riktar sig till målgruppen 16-29 år startade i maj 2019. Många deltagare har hittat till verksamheten vars syfte är att motivera de unga att ta nästa steg för att komma vidare.
- Samordningsförbundet har beviljats medel från ESF för två olika projekt. Från 2020 deltar förbundet i de länsövergripande ESF-projekt: MIA Vidare och Rätt stöd för mig tillsammans med andra samordningsförbund.
- Sex välbesökta frukostmöten har genomförts i syfte att inspirera och kompetensutveckla medlemsparternas medarbetare och chefer.
- De arbetsintegrerande sociala företagen (ASF) i de tre kommunerna har uppmärksammats som viktiga samarbetspartners.
Under 2019 har totalt 299 personer, 170 kvinnor och 129 män, registrerats som deltagare i någon av de tre insatserna. En betydande del av deltagarna har gjort någon form av stegförflyttningar. Under året har 12 personer gått ut i icke subventionerat arbete och ytterligare fem i subventionerat arbete.
Samordningsförbundets verksamhet fortsätter att utvecklas under 2020. Det finns flera stora utmaningar att ta tag i:
HOPPET och Resursteamen kommer under 2020 gå in i varsitt ESF-projekt Rätt stöd för mig och Mia Vidare. Det kommer medföra såväl mer pengar till insatsen som mer administration
- SAMRE är avslutat som projekt. Nu ligger utmaningen i att implementera och hålla i arbetet utifrån SAMRE-modellen i främst kommunerna. Ansvaret för att förvalta överenskommelsen och SAMRE-modellen ligger på Resursteamens styrgrupp.
- Säkerställa att det IOP, Idéburet och offentligt partnerskap, som tecknats mellan Samordningsförbundet och Coompanion med kompletterande aktörer blir framgångsrik. Det handlar bl a om att stärka samverkan mellan ASF och övriga näringslivet
- Öka kunskapen om IPS, Individual placement and support, inom medlemsparterna